Növények a teraszon. Télikertek fűtése, hűtése

növények a teraszon

Télikertnek beépített terasz dús növényzettel

Öntözés. Víz és szárazság a télikertben

Magas vízigényű növényeket termeszteni a télikertben nem könnyű. Az egyes fajoknak más-más mikroklíma-követelményei vannak. Ha megfelelő körülményeket teremtünk a kakaófa számára, a fügepálma szenvedni fog. És ha a kávécserje körülményeire összpontosítunk, a a citromfa elpusztulhat. Pedig mind szereti a vizet és párás levegőt. És akkor még ott vannak a kaktuszok…

Fűtés-hűtés, árnyékolás és vízellátás

Vízigényes növények nevelése a beépített teraszon

Házhoz illesztett teraszra szabva a télikert építés megkezdését rengeteg dolog motiválhatja, melyek különböző mértékben befolyásolják a megrendelő terveit. Az egyik ok, ami miatt érdemes lehet megrendelni egy jól legyártott műanyag szerkezetet, az az, hogy létrehozzunk egy gyönyörű virágoskertet. Olyat, amely egész évben gyönyörködtet. Az üvegbetétes műanyak elemekkel  beépített teraszon a legkülönbözőbb növények nevelhetők, de mindegyiknek figyelembe kell venni az igényeit.

Szárazságtűrő vagy vízigényes-e a választott növény?

A télikertnek beépített terasz típusától függően kell a megfelelő növényeket kiválasztani, vagy a növények igényeihez viszonyítva kell alakítani a konstrukciót. Egy déli fekvésű télikert például kiváló plusz hőszigetelő, azonban forró nyarakon gyakran előfordulhat a túlmelegedés, ilyenkor árnyékolni vagy nyári léghűtést kell biztosítani. A legtöbb melegkedvelő növény számára káros lehet a télikertben kialakuló, árnyékolás nélkül akár a 60-70 C° fokot is elérő hőmérséklet.

Az északi fekvésű télikertben éppen ellenkezőleg, előfordulhatnak olyan időszakok, amikor túl alacsony a hőmérséklet a növények számára, ilyenkor fűtenünk kell. A téli fűtés több módon megoldható. Ilyenkor a növények vízigénye is megváltozik az üvegházban vagy zárt teraszok klímájában.

Optimális termesztés vízigény szerint

Egy modern öntözőrendszer és a megfelelő mennyiségű és minőségű víz feleslegessé teszi azt a kérdést, hogy szárazságtűrő vagy nedvességkedvelő növényt akarunk-e tartani. A szakszerű árnyékolással, fűtéssel-hűtéssel és öntözőrendszerrel ellátott télikertben bármilyen virágot vagy gyümölcsöt sikerrel nevelhetünk.

A logika azt diktálja azonban, hogy az ilyen fantasztikus mikroklímával rendelkező üvegpavilonban olyan növényeket tartsunk, amelyek az adott éghajlati viszonyok között nem képesek szabadon élni. A különleges fajok közül a vízigényesek és a szárazságtűrő pozsgások is lélegzetelállító környezetet teremtenek. A zöld növényvilág fantasztikus felüdülést nyújt a szürke hétköznapokban is.

Milyen öntözővizet használjunk?

Az öntözőrendszerek többsége az ivóvíz-hálózatból kapott vizet használja. Sajnos nagyon gyakran ennek a víznek a minősége nemcsak az emberek szervezetére lehet káros, de a növényekre sincs jó hatással. A túl sok klórt tartalmazó víz elpusztíthatja növényeinket, ezért a télikertben nevelt drága és értékes növényféleségek öntözésére használjunk környezetbarát eljárásokkal tisztított, kezelt vizet.

Vízigényes és szárazságtűrő trópusi vagy dél-európai növények számos budapesti télikertben megtalálhatók. A kiváló minőségben megépített télikertben egzotikus növényeket nevelhetünk egész évben, amennyiben gondoskodunk vízigényükről. A megfelelő minőségű öntözővízről és az egészséges mikroklímáról nem feledkezhetünk meg.

További témák, melyek alapos megismerése a Google kereső segítségével lehetséges és további olvasást igényel. Ajánlatunk: terasz és üvegház, télikert gyártás, növények gondozása a teraszon, ipari öntözés, mobil teraszhűtő berendezések, víz tisztítás fertőtlenítőszerrel; citrom, füge, kakaófa termesztése házilag, műanyag ablak, télikert építés Budapest.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük