Milyen akkumulátorra van szükség Power Plus gépekhez?

laptop akkumulátor töltő

Manapság a könnyebb munkavégzés érdekében egyre többen használnak akkumulátoros szerszámgépeket. Ezeknek a masinák ugyanis nem csak mobilabb megoldást nyújtanak, de cserébe még az erőről sem kell lemondanunk. Ez ma már minden márkáról elmondható, de olykor nem árt tisztázni, milyen akkumulátorra van szükség Power Plus gépekhez, vagy épp más nagy márkákhoz, hogy hatékonyan dolgozhassunk.

Milyen fajta akksik léteznek?

Alapjában véve akkumulátorok terén a Li-ion akksik a legelterjedtebbek, de olykor még találkozhatunk NICD és Ni-Mh technológiájú energiatárolókkal is. Mindazonáltal kijelenthetjük, hogy a Li-ion akkumulátorokat érdemes választani, sőt a legtöbb gyártó már csak ezt alkalmazza. Ami az alábbiaknak köszönhető:

  • hosszú élettartamúak
  • könnyen karbantarthatók
  • üzembiztosabbak
  • nincs memóriaeffektus

Mindezek fényében érthető, hogy ma már minden nagy és megbízható gyártó inkább ezt a technológiát részesíti előnyben.

Milyen paraméterekre figyeljünk?

A Li-ion akksik tehát alapvetőek, ha akkumulátort keresnénk. Az alábbi pár dolgot azonban még inkább szemügyre kell vennünk vásárlást megelőzően is. Ezen név szerint az adott géppel való kompatibilitás, az kiszemelt akkumulátor feszültsége és az energiatároló kapacitása.

Kompatibilitás

Manapság már elmondhatjuk, hogy minden egyes szerszámgépgyártó törekszik arra, hogy egy egységes portfólió álljon a vevők rendelkezésére. Ennek köszönhetően például egy Einhell által fémjelzett akksit nem csatlakoztathatunk majd az Power Plus gépünkhöz. Persze ugyanez elmondható a Makita, Milwaukee és más gyártók esetében is. Emiatt amennyiben szerszámgép akkumulátort keresünk, akkor mindenképp az adott gyártó háza táján keresgéljünk. Tehát ezen a téren az első aranyszabály, hogy Power Plus szerszámhoz Power Plus akkumulátort keressünk.

Feszültség (V)

Az ideális akkumulátor megtaláláshoz vezető következő lépcsőfok a megfelelő feszültségű akkumulátor kiválasztása. Ennek azért van fontos szerepe, mert ez az érték határozza meg, hogy milyen teljesítménnyel is fog tudni dolgozni az adott szerszámgép. Ezen a téren egyébként a Power Plus akksik terén a 40V-s energiatárolók viszik a prímet, amivel a nagyobb teljesítményű gépek is megfelelően működtethetőek. Amennyiben azonban egy nagyobb teljesítményű géphez, kisebb akksit teszünk, akkor az nem fog tudni megfelelő teljesítményen üzemelni.

Kapacitás (Ah)

Az akkumulátor választás másik kardinális kérdése kell, hogy legyen az energiatároló kapacitása mekkora is egyes esetekben. Természetesen itt is igaz a mondás, hogy minél nagyobb annál jobb. Azonban mérlegelnünk kell, hogy számunkra megéri-e nagyobb kapacitású akksit venni, hiszen ha nem aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket, akkor csak felesleges plusz költségekbe verjük magunkat. Alapjában elmondható, hogy a 18V-s akksik otthoni felhasználásra elégségesek lehetnek, azonban egy 40V-s kivitel már profi felhasználásra is tökéletesek lehetnek.

Power Plus akksi töltők

Természetesen egy akkumulátor mit sem ér, ha nem tudjuk feltölteni. Ezért ha akkumulátort veszünk, akkor kelleni fog egy akkumulátor töltő Power Plus géphez, amivel újratölthetjük a lemerült energiatárolóinkat. Ezen a téren nagy előnye, hogy például a 20- és a 40V-s verziók is tölthetők egyetlen töltővel, így ehhez nem kellenek külön töltőegységek.

Összegezve

Egy Power Plus géphez tehát ma már számos akkumulátor közül választhatunk, amihez azonban nem érdemes elfelejteni töltőt is választani, ha vásárlásra kerülne sor.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük